GY.I.K. A lapostető szigeteléshez használt EPDM csapadékvíz-szigetelő lemezről 


1. Mi az EPDM?
2. Milyen hosszú egy EPDM tető élettartama?
3. Milyen jelentős előnyöket nyújt a RubberGard EPDM az építészeknek?
4. A RubberGard EPDM környezettudatos választás?
5. Mi a különbség az Amerikában, Európában és Ázsiában kapható RubberGard EPDM lemezek között?
6. A RubberGard könnyűszerkezetes épületekhez is használható?
7. A RubberGard EPDM biztonságos, bevált technológia?
8. Van engedélyezett szakember a környékemen?
9. Javítható az EPDM lemez több évvel a beépítése után?
10. Milyen színekben kapható a RubberGard EPDM?
11. Be lehet építeni a RubberGard EPDM lemezt közvetlenül egy meglévő tetőre?
12. A RubberGard EPDM napelemes tetőrendszerekhez is megfelelő választás?
13. A RubberGard zöldtetőkhöz is használható?
14. Felhasználható az EPDM tetőről lefolyó esővíz?
15. A RubberGard EPDM segíthet a LEED & BREEAM épülettanúsítványok megszerzésében?
16. Újra lehet hasznosítani a RubberGard EPDM lemezt?
17. Rendelkezik a RubberGard EPDM FM tanúsítvánnyal?
18. Rendelkezik a RubberGard rendszer nemzeti és nemzetközi tanúsítványokkal?
19. Kapható a RubberGard EPDM a régiómban?
 
1. Mi az EPDM?
A Firestone RubberGard EPDM egy 100%-ban vulkanizált, egyrétegű csapadékvíz szigetelő lemez, amely etilén-propilén-dién-monomer szintetikus gumiból készül. Mióta 1980-ban beépítettük az első EPDM tetőt, több mint 1 500 000 000 m² RubberGard EPDM vízszigetelő lemez került sikeresen beépítésre világszerte, Alaszkától a Perzsa-öbölig.

2. Milyen hosszú egy EPDM tető élettartama?
A Firestone RubberGard EPDM csapadékvíz szigetelő lemeze ellenáll az UV-sugárzásnak, az ózonnak, a lúgos esőnek, illetve a magas és alacsony hőmérsékletnek. Mivel a lemez nem tartalmaz illékony anyagot vagy olyan összetevőt, amely idővel kioldódhat, hosszú időn át megőrzi tulajdonságait, és változatlan marad. A tanulmányok szerint az EPDM lemez élettartama meghaladja az ötven évet, még akkor is, ha ki van téve napsugárzásnak. A hosszú élettartamon kívül könnyű javítani, akár több évtizeddel a beépítése után is. Így élettartama akár az ötven évet is meghaladhatja.

3. Milyen jelentős előnyöket nyújt a RubberGard EPDM az építészeknek?
A RubberGard EPSM legfontosabb előnyei a kiváló minőség, a rugalmasság, a fenntarthatóság, és hogy szabad kezet ad a tervezésben. A RubberGard EPDM rugalmas lemez, amely még alacsony hőmérsékleten (-45°C) is megtartja rugalmasságát. Egyenletesen fekszik fel, és gyorsan felveszi a szabálytalan felületek formáját is. Követi az alátámasztás formáját, és a hőmérséklet-változás miatti tágulás vagy zsugorodás sem okoz problémát – nem telítődik és nem törik meg. A RubberGard EPDM lemezt mind új építkezések, mind korszerűsítés során közvetlenül be lehet építeni a legtöbb alapzatra, hőszigeteléssel vagy anélkül.
Ezen felül számos módon alkalmazható. Lehet teljes felületen ragasztani, mechanikusan rögzíteni vagy egyszerűen csak lefektetni, és projekttől függően nehezékekkel ellátni. A RubberGard EPDM lemez extenzív zöldtetőkhöz, napelemtetőkhöz és/vagy kék tetőkhöz is alkalmas – kiváló tartósságot és hosszú élettartamot biztosít.

4. A RubberGard EPDM környezettudatos választás?
A legfenntarthatóbb tető a tartós tető, amelyhez a lehető legkevesebb természeti erőforrást kell felhasználnunk. A Greenpeace, a GreenTeam és a NIBE szerint az EPDM a legkörnyezetbarátabb vízszigetelő lemez. Összességében a RubberGard EPDM lemez segítségével könnyedén hozzájárulhatunk a CO2-kibocsátás jelentős csökkentéséhez. Tartós, hosszú távú megoldást kínál, amely segít előmozdítani a hatékony és fenntartható építkezési gyakorlatokat.
A Firestone RubberGard EPDM inert anyag alacsony környezeti hatással. A lemez a beépítése során és után sem bocsát ki toxikus anyagokat, így a tetőről lefolyó esővíz összegyűjthető és felhasználható háztartási célokra. A lemez ezen felül újrafelhasználható és újrahasznosítható. A Firestone EPDM gyártólétesítményei ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkeznek, ami bizonyítja, hogy a vállalat elkötelezett a környezetvédelem iránt. Továbbá a Firestone életciklus-értékelést és termékspecifikus környezetvédelmi terméknyilatkozatot biztosít bölcsőtől a sírig típusú elemzéssel, így teljesen átlátható a felhasznált anyagok környezeti hatása.

5. Mi a különbség az Amerikában, Európában és Ázsiában kapható RubberGard EPDM lemezek között?
A Firestone RubberGard EPDM egyedülálló világbajnok. A RubberGard EPDM lemeznek a helyszíntől és éghajlattól függetlenül ugyanaz az alapösszetétele, és az egész világon használják. A jéghideg Alaszkában és a forró Perzsa-öbölben is ugyanazt a RubberGard EPDM vízszigetelő lemezt építik be. Stabil vegyi összetételének köszönhetően, és mivel 100%-ban vulkanizált, a lemez kémiailag inert és nem változik az idő múlásával.

6. A RubberGard könnyűszerkezetes épületekhez is használható?
A könnyűszerkezetes építkezés egyre jobban terjed a piacon – a RubberGard EPDM teljes mértékben megfelel az ilyen projektekhez. A hagyományos, többrétegű vízszigetelő anyagokhoz képest a RubberGard EPDM egyrétegű, vékony, pihekönnyű lemez.

7. A RubberGard EPDM biztonságos, bevált technológia?
A Firestone RubberGard EPDM lemezt könnyű beépíteni. A legnagyobb varrat nélküli lemez 15,25 m X 61 m (930 m²), így kevesebb helyszíni varratképzésre van szükség, és gyors a beépítés (tipikusan 6,10X30,5 m paneleket szoktak használni). Továbbá a Firestone QuickSeam Tape technológiája bevált helyszíni illesztés képző megoldást kínál, amely nem igényel speciális szerszámokat.
A többi vízszigetelő lemezzel ellentétben a Firestone RubberGard EPDM lemez beépítéséhez nincs szükség lángra vagy forrólevegős hegesztésre. A részletképzés alapozóval vagy öntapadó termékekkel történik. Így a munka során nem áll fenn tűzveszély kockázata.

8. Van engedélyezett szakember a környékemen?
A RubberGard™ EPDM lemezt csak olyan tetőfedők építhetik be, akiket a Firestone kiképzett és engedélyezett. A vállalat számos képzést kínál, és Európában és Ázsiában több helyen vannak oktatólétesítményei. E képzések célja, hogy a tetőfedők megismerkedhessenek az EPDM tetőfedő rendszer beépítésének minden részletével, a kezdődőtől a haladó szintig. További információért lépjen kapcsolatba helyi Firestone-képviselőjével.

Azon kevés vállalkozások közé tartozunk, mely tetőszigetelő szakképesítéssel rendelkezik !

9. Javítható az EPDM lemez több évvel a beépítése után?
A lemez több évtizeddel a beépítése után is javítható, így a tetőrendszer tartósabb, és kisebb a környezetre gyakorolt hatása. Mivel a Firestone RubberGard EPDM lemez inert anyag, összetétele nem változik az idő múlásával. Emiatt a lemezt még a beépítése után több évvel is meg lehet javítani Firestone kiegészítők segítségével, még ha ki is volt téve éghajlati hatásoknak. A javítás gyors és egyszerű. Ezen felül mindennapi eszközökkel is el lehet végezni, nincs szükség áramra vagy bonyolult, drága berendezésre.

10. Milyen színekben kapható a RubberGard EPDM?
A RubberGard EPDM legnépszerűbb és legtartósabb verziója a homogén, fekete EPDM gumilemez. Az új vagy meglévő RubberGard™ EPDM lemezt esztétikai okokból be lehet vonni pasztellszínű akrilfestékkel, ez nem csökkenti a lemez élettartamát. A különbség magának a bevonatnak az élettartama lesz. Több akrilbevonat is kapható a piacon, amelyet közvetlenül lehet alkalmazni az EPDM lemezen.

11. Be lehet építeni a RubberGard EPDM lemezt közvetlenül egy meglévő tetőre?
A RubberGard EPDM a legjobb megoldás a korszerűsítésekhez. A többi csapadékvíz szigetelő lemezzel ellentétben, amelyek nem feltétlenül kompatibilisek vagy alkalmazhatóak, és a súlyuk is probléma lehet, a RubberGard EPDM bármilyen meglévő tetőrendszeren alkalmazható, legyen szó (többrétegű) bitumenbevonatú tetőről vagy egyrétegű lemezről.

12. A RubberGard EPDM napelemes tetőrendszerekhez is megfelelő választás?
A napelemek hozzájárulnak az épület fenntarthatóságához és értékéhez, miközben növelik a hatékonyságát. A befektetést általában 20-25 éves megtérüléssel tervezik. A tetőnek tehát legalább ennyi időre el kell bírnia a napelemeket, hogy maximális legyen a megtérülés.
A napelemek plusz hőt termelnek, ami miatt az alattuk lévő lemezek általában gyorsabban öregednek. A RubberGard EPDM öregedésálló, és bizonyítottan kiválóan teljesít napelemek alatt. Kiemelkedő tartóssága miatt kiváló választás, és életciklusa jelentősen hosszabb, mint a napelemrendszerek megtérülési ideje.

13. A RubberGard zöldtetőkhöz is használható?
Zöldtetők esetén alapvetően fontos a gyökéráthatolással szembeni ellenállás és a masszív jelleg, mivel az ilyen tetőkön a karbantartás miatt jelentős a gyalogos forgalom. A Firestone RubberGard EPDM ideális választás a zöld, élő tetőkhöz. A Firestone RubberGard EPDM lemez sikeresen átment több gyökéráthatolási teszten is (DIN 4062, CEN/TS 14416: 2005, EN 13948, FLL). A tervezéssel és beépítéssel kapcsolatos további részletekért kérjük, lépjen kapcsolatba a Firestone műszaki szolgálatával.

14. Felhasználható az EPDM tetőről lefolyó esővíz?
Ha megfelelően akarjuk kezelni és összegyűjteni az esővizet egy kék tetőről, a tetőszigetelő lemeznek inertnek kell lennie, valamint kiváló vízzáró tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A Firestone RubberGard EPDM erősen stabil vegyi összetételének köszönhetően kémiailag inert, nem toxikus és nem tartalmaz rákkeltő összetevőket. Így ha az esővíz RubberGard EPDM lemezzel érintkezik, minősége megfelelő marad a felszíni vizekre vonatkozó környezetminőségi előírásoknak, és nem kerül bele rendellenes baktérium. Ezért az összegyűjtött esővizet fel lehet használni háztartási célokra.

15. A RubberGard EPDM segíthet a LEED & BREEAM épülettanúsítványok megszerzésében?
A Firestone a BREEAM & LEED vezető támogatója, és örömmel kínálja a RubberGard EPDM lemezét, amely segít elérni a legmagasabb minősítést mindkét programban. A Firestone RubberGard EPDM tetőrendszer kulcsfontosságú szerepet játszik a zöldépület-minősítő rendszerekben, amelyek felelős tervezésre és fenntartható építkezésre sarkallnak. Ha további információra van szüksége a BREEAM & LEED normákat illetően, vagy tudni szeretné, a RubberGard EPDM hogyan tudja minimalizálni környezeti hatást és maximalizálni az épület értékét, lépjen kapcsolatba környezeti szakértőinkkel vagy lapozza fel a BREEAM / LEED útmutatókat.

16. Újra lehet hasznosítani a RubberGard EPDM lemezt?
A Firestone környezetvédelmi felelősségvállalása természetesen az életciklusuk végére ért tetők ártalmatlanítására is kiterjed. A Firestone RubberGard EPDM számos módon újrahasznosítható: vegyi és mechanikai módon, illetve pirolízis vagy devulkanizálás segítségével. Az EPDM Roofing Association (ERA) szerint az EPDM a vezető újrahasznosítható kereskedelmi forgalomban lévő vízszigetelő termék Észak-Amerikában. Ugyanakkor a RubberGard EPDM hosszú élettartamának köszönhetően (> 50 év) az életciklusuk végére ért lemezek mennyisége jelenleg még elhanyagolható.

17. Rendelkezik a RubberGard EPDM FM tanúsítvánnyal?
A Firestone RubberGard EPDM lemez Factory Mutual (FM) és UL tanúsítvánnyal is rendelkezik. Több ezer RubberGard EPDM szerelvényt / tetőrendszert teszteltek, és a termék megkapta az FM-iránymutatások szerinti jóváhagyást.

18. Rendelkezik a RubberGard rendszer nemzeti és nemzetközi tanúsítványokkal?
A Firestone RubberGard EPDM lemez CE-jelölést kapott, mivel megfelel az európai biztonsági, egészségügyi, környezeti és fogyasztóvédelmi követelményeknek. Ezen felül az EPDM gyártólétesítményekben szigorú minőség-ellenőrzési irányelveket követnek, hogy minőségi termékeket gyárthassanak. Az alapanyag-kiválasztástól a készterméktesztelésig az EPDM gyártólétesítmények minőségkezelési rendszere ISO 9001 tanúsítvánnyal rendelkezik, míg környezetvédelmi rendszere ISO 14001 tanúsítvánnyal.
A Firestone RubberGard EPDM vízszigetelő rendszerét több nemzeti és nemzetközi testület tesztelte és tanúsította. A RubberGard lemez a következő tanúsítványokkal rendelkezik: ATG, DTA, CCT, DIT, BBA, Komo, FM stb. Ha egy adott osztályozás vagy besorolás érdekli, kérjük, lépjen kapcsolatba a Firestone Szabályzatok & Tanúsítványok részlegével.

19. Kapható a RubberGard EPDM a régiómban?
1980 óta több százezer Firestone csapadékvíz-szigetelő rendszer került beépítésre világszerte. A Firestone RubberGard EPDM rendszerek minden régióban kaphatóak. Ha többet szeretne tudni a RubberGard EPDM rendszerekről, kérjük, lépjen kapcsolatba helyi Firestone-képviselőjével.